15. ŽEDNO UHO FESTIVAL, &TD / Močvara, 21. – 24.05.2014.

Posted on March 1, 2014 in Live

U Dirty Old Shopu, Tratinska 18, u prodaji će biti ograničen broj od 50 festivalskih ulaznica po cijeni od 150kn!

21.05. DKV TRIO (SAD) &TD
22.05. HAUSCHKA (Njemačka) &TD
23.05. WOVENHAND (SAD) Močvara
24.05. FOREST SWORDS (Velika Britanija) Močvara

Petnaest godina postojanog promoviranja, istraživanja nezavisne međunarodne i regionalne glazbene scene Žednouhi će proslaviti uz precizno odabrane, glavne sastojke recepta Mate Škugora: free jazz, RnR/punk/noise, moderna kompozicija, kao i elektronska glazba. Cilj ovogodišnjeg festivala je u ovim mračnim vremenima kvalitetnom glazbom razveseliti vjernu dugogodišnju žednouhu publiku kao i mlade slobodoumne naraštaje koji su u moru šunda i kiča prepoznali prave kulturno-umjetničke vrijednosti.

Kao prvog izvođača koji će nastupiti 21. svibnja na otvaranju festivala najavljujemo jedan od trenutno najkreativnijih free jazz sastava na svijetu – DKV Trio: Hamid Drake (perkusije), Kent Kessler (kontrabas) i Ken Vandermark (saksofon, tenor saksofon, klarinet ).
DKV Trio je nastupio prije više od 12 godina u klubu KSET što je ujedno bio i prvi free jazz koncert koji je bio raspordan. Euforija koju su ova tri jazz maga napravili u klubu KSET 2002. godine je omogućila da NO JAZZ festival kasnije izraste u respektabilnu manifestaciju. Tjedan u kome su nastupili DKV Trio 2002. godine (12-16.02.2002.) osim free jazz eksplozije, donio je Zagrebu prvi i posljednji put nastup benda GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR što je u to vrijeme za Žedno uho tj. Matu Škugora bio daleko najveći koncert do tada, a izrodilo je strast i interes za veće izvođače i produkcije.
DKV Trio čine tri vrsna strastvena jazz glazbenika koji su 1994. godine zasviravši zajedno ostvarili alkemijsku povezanost koja i dan danas traje, a iz čega je proizašla masa vrsnih nastupa diljem svijeta kao i tri studijska albuma i dva službena live izdanja. Pored rada u DKV Triu, Hamid, Ken i Kent sviraju i surađuju s najbitnijim jazz gazbenicima na aktualnoj jazz sceni što ukazuje na posvećenost, ljubav prema glazbi te opisuje kakav nas koncert očekuje 21. svibnja na otvaranju 15. Festivala Žedno uho; Hal Russell, Paal Nilssen-Love, Fred Anderson, David Stackenäs, Paul Lytton, Joe Morris, Ab Baars, The Ex, Marcin Oles, Axel Doerner, William Parker, Mats Gustafsson, Bartlomiej Oles, Wolter Wierbos, Joe McPhee, Zu, Peter Brötzmann, Fredrik Ljungkvist, Paul Lovens, Lasse Marhaug, Yakuza, Kevin Drumm, Don Cherry, Herbie Hancock, Pharoah Sanders, Fred Anderson, Archie Shepp , David Murray, Reggie Workman, samo su neka od njih.

Nastup DKV tria na otvaranju festivala shodno slobodnoj, strastvenoj formi glazbe koju svira ovaj fantastični trio simbolično najavljuje i ostatak line up-a koji će se postepeno otkrivati javnosti u predstojećem periodu.

DKV Trio:
http://www.allmusic.com/artist/dkv-trio-mn0000952847/biography
http://en.wikipedia.org/wiki/Hamid_Drake
http://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Vandermark
http://en.wikipedia.org/wiki/Kent_Kessler


Njemački pijanist, skladatelj moderne kompozicije – post klasične komorne glazbe Volker Bertelmann – HAUSCHKA nastupit će 22. svibnja u dvorani &TD Studentskog centra u Zagrebu u sklopu 15. Žedno uho festivala.

Ovogodišnje izdanje festivala Žedno uho već je ukazalo prethodnom objavom legendarnog čikaškog avangardnog jazz sastava DKV trio da dijelom programa pomiče fokus na nešto ozbiljniju glazbu, ponajviše na modern/avant jazz i modernu kompoziciju. Ovim potezom umjetničkog direktora festivala Mate Škugora želi se podsjetiti publika na vrijednosti koje je Žedno uho promoviralo putem deset izdanja NO JAZZ festivala.
Pored jasne glazbene kvalitete, kreativnosti i inovativnosti još jedan od razloga zbog kojeg je Hauschka pozvan na 15. Žedno uho festival objašnjava činjenica da je Hauschkin album iz 2011. godine – Salon des amateurs u posljednje dvije godine jedan od najslušanijih albuma Žednouhih. Koncertom u Zagrebu Hauschka će ujedno predstaviti i svoj posljednji album Abandoned City koji će se na Europskom tržištu pojaviti 17. ožujka za izdavačku kuću City Slang.
Volker Bertelmann – Hauschka izvodi prekrasne post-klasične komorne radove inspirirane minimalizmom te prožete duhom i nestašlucima u maniri Erica Satiea. Njegova glazba može biti mikroskopski detaljna i potiho očaravajuća, ili pak širokog i dramatičnog opsega. Riječ je o pjesmama koje vas mogu povesti na putovanje u duboku unutrašnjost klavira i upoznati vas sa svim onim osjećajima koje ovaj čarobni instrument može pobuditi u slušatelju.

Prizivajući duh Johna Cagea, Hauschka otvara svoj instrument i izvodi intervencije na njegovoj unutrašnjosti, koristeći žice za gitaru, izolir-trake, ping pong loptice, mini vibratore, lančiće i ostale komade škarta u potrazi za novim bojama i teksturama. Melodičke i harmoničke osobine ovog instrumenta, koje toliko često dominiraju u izvedbama za klavir, suprostavljaju se škljocanju, struganju i klepetanju iz kućne radinosti koje proizlazi kada se sviraju određene tipke.

Hauschka je do sada izdao 10 albuma i jedan EP putem indie izdavačke kuće iz Brightona – Fat Cat, a njegova izdanja sežu od solo izvedbi za klavir do bogato aranžiranim suitama za orkestar. Ovaj svestran i iznimno zanimljiv umjetnik je nastupao u koncertnim dvoranama, na festivalima, avangardnim događanjima i rock koncertima širem svijeta, uključujući The Barbican, Volksbühne u Berlinu i Sonar Festival u Barceloni.

Pored samostalnih radova Hauschka je surađivao sa nizom glazbenika od kijih treba istaknuti: PJ Harvey, Hilary Hahn, Adam Butler (Vert), John Convertino (Calexico), Samuli Kosminen (múm) i Stefan Schneider (Mapstation, To Rococo Rot).

Hauschka vrlo često surađuje i sa filmskim i kazališnim režiserima komponirajući glazbu za film i kazalište. Neke od bitnijih suradnji koje treba istaknuti su komponiranje soundtracka za kratki film Akira Kurosawa Bloksky, zatim zajendo sa kolegom Torsten G. Maussom komponirao je soundtrack za visoko nagrađeni film Lars Henning Junga Höhere Gewalt.

LINKOVI:
http://hauschka-net.de/ – web
http://en.wikipedia.org/wiki/Hauschka wikipedia
http://hahnandhauschka.com/ zadnja bitna koolaboracija
https://www.facebook.com/HauschkaMusic facebook funpage

Video:3. dana festivala nastupa WOVENHAND, predvođenm šamanom opojnih RnR ritmova David Eugene Edwardsom, osnivačem kultnih 16 Horsepower. Karizmatična, tajnovita i nadasve snažna ličnost Davida kao osovina benda, uz pratnju odličnih glazbenika, sa senzibilitetom i kapacitetom za ispratiti Davida čini Wovenhand unikatnim, moćnim gotovo transcedentalnim RnR bendom. Nakon dva nezaboravna, dojmljiva nastupa na Terraneo festivalu 2011. i u klubu Mochvara 2012. nastup Wovenhanda na 15. Žedno uho festivalu obećava nezaboravno RnR putovanje koje se očekuje s velikom euforijom, ali i s dozom strahopoštovanja prema velikanu poput David Eugen Edwardsa. Iza sebe imaju šest studjskih albuma, a na koncertu u Zagrebu promovirat će posljednji album Refractory Obdurate koji će biti objavljen u proljeće 2014.

LINKOVI:
http://wovenhandmosaic.com/
https://www.facebook.com/pages/Wovenhand-official/189495264425563
http://en.wikipedia.org/wiki/Wovenhand

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=ImvMxXY64EU

Matthew Barnes, engleski producent elektronske glazbe, koji svoje enigmatične futurističke glazbene pejzaže potpisuje kao FOREST SWORDS nastupit će 24. svibnja na 15. Žedno uho festivalu.

Vizionarskim pristupom pri komponiranju nekonvencionalnih sampleova, kolažiranju unutarnjih osjećaja pretočenih u tople mistične zvukove Forest Swords uspjeva oživjeti, dati dušu sintetičkom zvuku elektronskih instrumenata/mašina, s čime za svega tri godine okuplja veliki broj obožavatelja na elektronskoj sceni, ali isto tako i općenito na nezavisnoj glazbenoj sceni.
Vješto, s jasno izraženim umjetničkim senzibilitetom, a opet dječački razigrano i maštovito Forest Swords uspješno spaja zvuk najboljih dana bristolskog trip hopa, izvornog duba s karakterističnom atmosferom gitarističkih pejzaža Ennio Morriconea i Syd Baretta. Rezultat je gotovo akustičnog senzibiliteta, organska elektronska glazba koja će svakog slušatelja vrlo lako uvući u mističan, uzbudljiv svijet nadarenog Matthew Barnesa – Forest Swords.
Prvo službeno izdanje, EP Dagger Paths, izdaje 2010. godine za Olde English Spelling Bee izdavačku kuću, čime sakuplja pregršt odličnih kritika: album godine na FACT magazinu, zatim visoku 8,4 ocjenu na Pitchfork platformi, titulu najboljeg underground albuma od prestižnog NME magazina, etc.
Sljedeće tri godine nastupa u klubovima diljem svijeta, te na svim bitnim europskim festivalima aktualne nezavisne glazbe, a 2013. godine objavljuje elektronsko moderno remek dijelo, debi album Engravings koje nas još dublje uvodi u krajnje uzbudljiv, tajnovit unutarnji svijet Forest Swordsa. Album dobiva još pozitivnije ocjene te biva uvršten na liste najboljih albuma za 2013. godinu na svim bitnim glazbenim medijima koji promoviraju kvalitetnu aktualnu nezavisnu glazbu: Pitchfork, Resident advisor, Mixmag, Wire, Stereo gum, Tiny mixtape, etc. Forest Swords je izvođač koji pripada novoj generaciji producenata elektronske glazbe koja okuplja sada već zvijezde poput: James Blake, Four Tet, Caribou, Dark Side, Bon Iver, Burial, Mount Kimbe. Nastup Forest Swordsa na 15. Žedno uho festivalu zasigurno će biti u tom trenutku jedno od najzanimljivijih gostovanja u Zagrebu i ujedno zagrijavanje za predstojeće ljetne festivale elektrosnke glazbe poput Dimensiona, Outlooka, Garden festivala koji jednim dijelom promoviraju spomenutu elektronsku scenu.

Linkovi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Forest_Swords

http://forestswords.tumblr.com/
https://www.facebook.com/forestswords
https://twitter.com/forestswords

Video:

Pratite:
http://www.facebook.com/zedno.uho

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>