DAMIEN JURADO – Močvara, 09.06.2014.

Posted on March 1, 2014 in Live

Photo credit: Steve Gullick

VRATA 20:00h • POČETAK 21:00h •

Damien Jurado jedan je od važnih, ali ne previše eksponiranih aktera američke nezavisne kantautorske scene, koji je svoju karijeru kao i svaki umjetnik, pravi glazbenik krenuo u svojoj sobi sredinom 90-ih, snimajući svoje radove na kazetama koristeći primitivnu opremu. Svirajući i uživajući u sirovoj estetici roots bluesa i folk glazbe iz doba 40-ih i 50-ih, Damien je već na prvom kazetnom izdanju za vlastitu etiketu Casa Recordings do kraja kanalizirao jasno vidljiv talent u izričaju primarnih emocija i pogleda na život kroz dirljivu neobrađeno organsku glazbu i snažnu poeziju.

Svojom karizmom i čistoćom u glazbenom izričaju Damien je vrlo ubrzo u tadašnjoj prijestolnici nezavisnog RnR-a, Seattleu, stekao čitav kult obožavatelja, te ga ubrzo, kao važnog izvođača, prepoznaje kultna izdavačka kuća Sub Pop za koju i izdaje 1997. prvi album Waters Ave S. Drugim albumom Rehearsals for Departure, objavljenim 1999. godine, također za Sub Pop, Damien stječe veliku pozornost na globalnoj singer/songwriter sceni kao izvođač velikog talenta.

Svoju strast prema Lo-Fi snimanju zvukova i glazbe Damien nastavlja kroz found sound i filed recording uratke, koje i zvanično objavljuje. Jedan od zanimljivih found sound izdanja je Postcards and Audio Letters koje je Damien snimio od zvučnih zapisa pisama/poruka koje je istraživanjem sakupljao sa starih telefonskih sekretarica i starih uređaja za snimanje glasa. Sakupljene materijale je spojio u autentičan zvučni kolaž, obogativši cijelu priču eksperimentima pri snimanju na magnetske trake.

sc295poster11x17

Do danas je izdao 12 studijskih albuma i pregršt EP-a i singlova koje je objavljivao na nekoliko velikih labela, specijaliziranim za nezavisni RnR: Sub Pop, Secretly Canadian, Burnst Toast.

Zadnji album iz siječnja 2014. Brothers and Sisters of the Eternal Son dobiva odlične kritike diljem svijeta i ulazi na sve važne britanske i američke top liste.

www.facebook.com/jurado.damien
www.twitter.com/damienjurado

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>