FESTIVAL REPUBLIKA

Posted on June 3, 2013 in News

FESTIVAL REPUBLIKA DOVODI U RIJEKU NEKE OD NAJZANIMLJIVIJIH UMOVA DANAŠNJICE!

Predavači iz Googla,Mozille, EFF, i najpoznatiji svetski haktivisti i blogeri stižu u Rijeku od 18. do 20. srpnja

Od 18. do 20. srpnja u Rijeci će se održati Republika – svjetski susret kreativaca
koji oblikuju budućnost suvremenog svijeta. Ovo trodnevno okupljanje ugostit će neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i objediniti ponajbolje regionalne kreativne ideje. Među stotinjak vodećih predavača iz svijeta i regije, naći će se predstavnici Googlea i Mozille, ali i gurui društevnih mreža, međunarodne zvijezde internet aktivizma i socijalne prakse, vodeći IT poduzetnici, kao i neki od najpoznatijih svjetskih blogera.

Spomenimo neke od njih: Googleov inžinjer sigurnosti Morgan Marquis-Boire, poznati SF pisac i jedan od tvoraca cyberpunka Bruce Sterling, predstavnica Mozilla Foundationa i aktivistica Creative Commonsa Michelle Thorne, nezavisni istraživač kompjuterskih sigurnosnih sustava, haker i ključni član Tor projekta Jacob Appelbaum, programer kompjuterskih igara Rami Ismail te Toch studio koji među svoje klijente ubraja Nike, MTV Europe i Joaquína Cortésa.

U sklopu Republike će se prvi put na jednom mjestu predstaviti tri eminentna festivala koja se održavaju na tri različita kontinenta – Share (Beograd, Beirut), A MAZE. (Berlin, Johannesburg) i Pause (Melbourne), pojačani novim regionalnim projektima – RockPaperStartups i Start Art Expo. Također, u Rijeci će se sresti sve relevantne organizacije, projekti i talentirani pojedinci iz regije koji će zajednički postaviti platformu za dugoročno povezivanje i suradnju te razvoj novih inovativnih ideja i biznisa.

Republika će se odvijati na dvije jedinstvene lokacije, zaštićena spomenika kulture u vlasništvu Grada Rijeke – brodu Galeb i bivšoj tvornici Rikard Benčić, koje će na ovaj način dobiti potpuno novu namjenu. Brod sa čuvenom poviješću i stare industrijske hale tijekom tri dana oživjet će kroz predavanja, panele, radionice, filmske projekcije, izložbe, zabavni i glazbeni program i okupiti napredne mislioce sa svih strana svijeta.

Republika je strateški projekt Grada Rijeke kojim se potiču i predstavljaju lokalne kreativne industrije, senzibilizira javnost na projekt revitalizacije bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić i osvještava njegov ogroman potencijal u transformaciji Rijeke iz postindustrijskog u kreativni grad.
Projektom se namjerava snažno ucrtati Rijeku na mapu kreativnih gradova Europe, u svijetlu riječke kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao i nove europske kulturne politike koja je usredotočena upravo na razvoj i poticanje kreativnih industrija.
Pristupačna cijena ulaznice, atraktivne lokacije, novi i alternativni način edukacije za mlade kreativce, čine Republiku jedinstvenim susretom aktivista i profesionalaca iz svijeta i regije, ali i uvijek znatiželjnih kuturnih turista.

Ulaznice za Republiku po cijeni od 30 eura uskoro će biti u prodaji.

Za sve kreativne ljude koji žele biti dio Republike bit će otvoren i natječaj za stipendije koje će uključivati smještaj i ulaznicu. Broj stipendija bit će ograničen, a više informacija o ulaznicama i stipendijama bit će uskoro dostupno na web stranici festivala www.republika.io.

comments: 0 »

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>